استفاده از انواع لایی در خیاطی یکی از ملزومات این حرفه است. اما اینکه بدانیم لایی چسب چیست و کاربردهای مختلف آن کدام است بسیار مهم است. به همین دلیل سعی کرده ایم در این مقاله از همیار خیاط انواع لایی چسب هایی که برای لباس های مختلف به کار برده می شوند مانند لایی حریر، زانفیکس، کاغذی، سوزنی، فرانسه و ارگانزا را همراه با نکات مهم در به کار بردن آن ها توضیح دهیم:
لایی چسب چیست؟
همانطور که می دانید یک لباس بر اساس متدهای مختلف خیاطی، با مدل های متنوع و با استفاده از انواع پارچه ها که هر کدام جنس های مختلف و مخصوص به خود را دارند دوخته می شود. هر کدام از پارچه ها نیز ایستایی، استفامت و شیوه های مختلف بافت تار و پود را دارند. در این میان لایی ها پارچه هایی در ضخامت های مختلفی هستند که برای محکم ایستادن لباس در جاهای مختلف آن مانند یقه، سجاف و سر آستین استفاده می شود. گاهی نیز جنس پارچه و لباسی که قرار است با آن دوخته شود به گونه ای است که از یکی از انواع این لایی ها در خیاطی برای کل لباس استفاده می شود.
هنگام تولید این لایی ها یک لایه چسب روی یک طرف آن ها اضافه می شود. اما در انواع به خصوص آن ها هر دو طرف لایی آغشته به چسب می شود. اگر شما هم با اصول اولیه خیاطی آشنایی دارید، لازم است به منظور تکمیل اطلاعات خود و برای اینکه دقیق تر بدانید کاربرد لایی چسب خیاطی چیست با ادامه این نوشته با ما همراه باشید.
کاربرد انواع لایی چسب و مزایای استفاده از آن
کاربرد انواع لایی ها در خیاطی بسیار زیاد است. به گونه ای که خیاطان ماهر همیشه مقدار مورد نیاز از هر کدام را کنار لیست لوازم خیاطی که باید خریده شود می نویسند تا قبل از اتمام آن، نسبت به تهیه هر کدام اقدام کنند. در ادامه به ذکر چند نمونه از مزایا و کاربردهای این لایی ها اکتفا می کنیم:
- به کار بردن آن ها در پارچه هایی که تراکم کمتری دارند باعث استفامت و ماندگاری بیشتر آن ها می شود.
- ایستایی پارچه را در جاهای مختلف لباس مانند سر آستین و دوخت یقه بالا می برد و باعث خوش فرم تر شدن آن ها می شود.
- از لایی ها برای جلوگیری از چروک شدن بیش از اندازه پارچه های نخی استفاده می شود.
- دوخت لباس برای افراد لاغر و طراحی لباس برای افراد چاق مستلزم استفاده از پارچه هایی با کلفتی و نازکی خاص است. بااستفاده از لایی ها می توان عیوب آن ها را برای دوخت لباس مناسب این افراد بر طرف کرد.
- لایی ها از پارچه هایی گران قیمت مانند ابریشم که ممکن است هنگام دوخت درز و یا هنگام پوشیدن آسیب ببینند حفاظت می کنند.
- استفاده از پارچه های کشی و بی ثبات بودن آن ها هنگام دوخت، گاهی باعث آزار خیاطان می شود. استفاده از لایی در این نوع پارچه ها باعث کم شدن میزان کش آمدن آن ها می شود.
- لایی چسب ها از باز شدن درز لباس های چسبان جلوگیری می کنند.
انواع لایی چسب در خیاطی
قبل از اینکه به مهمترین بخش این نوشته که نحوه و روش استفاده از انواع لایی چسب در خیاطی برای دوخت لباس های مختلف است برسیم و نکات مهم در استفاده از آن ها را بیان کنیم، بهتر است شما را با انواع لایی ها و کاربرد آن ها آشنا کنیم تا بتوانید انتخاب درستی بر اساس نوع لباس و جنس لایی داشته باشید.
انواع لایی حریر در خیاطی
نامگذاری این لایی چسب ها که به لایی ژرسه نیز معروف هستند، به دلیل نرم، لطیف و نازک بودن آن هاست. همانطور که از نام آن ها پیداست از لایی حریرها بیشتر برای دوخت پارچه های مجلسی و مانتوهایی که پارچه نازکی دارند به کار برده می شود. از انواع آن ها نیز می توان به لایی حریر پرشین، معمولی و پیکاردی اشاره کرد.
لایی تایوان
یکی دیگر از انواع لایی چسب های پارچه ای در خیاطی تایوان است. جنس لایی تایوان بسیار شبیه لایی حریر است. با این تفاوت که ضخامت آن کمی بیشتر است. به همین دلیل به جای اینکه به کل پارچه چسبانده شود، برای جاهایی مانند زیر گلدوزی ها به کار برده می شود. از آن ها برای کمری شلوارها، آستین ها و یقه های لباس های مجلسی نیز استفاده می شود.
لایی لنگان
یکی دیگر از انواع لایی ها در خیاطی که بافتی شبیه پارچه دارند، لایی لنگان است. درست است که این لایی بسیار شبیه لایی حریر و لایی تایوان است، اما لایی لنگان به دلیل آهار بیشتر، استحکام بیشتری به پارچه می دهد. بنابراین از آن بیشتر برای دوخت کت و شلوارهای مردانه و لایی چسب یقه مردانه استفاده می شود.
لایی گریوه و لایی زنجان
بافت لایی گریوه و لایی زنجان بسیار شبیه هم است. به این صورت که ظاهری شبیه پارچه نداشته و شکلی شطرنجی دارند. تفاوت این دو در این است که لایی زنجان استحکام بیشتری به پارچه می دهد. این لایی ها از انواع لایی در خیاطی هستند که در مانتو دوزی بسیار کاربرد دارند. به لایی زنجانی که ضخامت بیشتری دارد لایی چسب کاغذی نیز گفته می شود و برای پارچه های کتان و نخی بسیار مناسب هستند.
لایی سوزنی ساده و پودری
از دیگر انواع لایی ها در خیاطی، لایی سوزنی است که به آن لایی مویی نیز گفته می شود. این لایی ها از پشم تولید شده اند و از نوع چسب دار آن برای دوخت پالتوها و لباس های دوخته شده با پارچه های فاستونی و پشمی استفاده می شود. لایی های سوزنی پودری نیز بافتی شبیه نوع ساده آن ها دارند با این تفاوت که ضخامت بیشتری دارند. این لایی ها در دو نوع نمدی و پشمی تولید می شوند به همین دلیل به نمد پارچه نیز معروف هستند و از آن ها برای دوخت پالتو و کاپشن استفاده می شود.
لایی چسب زانفیکس
به زانفیکس ها لایی چسب های دو طرفه نیز گفته می شود. نوع تولید آن به گونه ای است که دو طرف آن ها چسب کار شده است به همین دلیل برای تو گذاشتن سر آستین، پایین لباس و وصل کردن جاهای مختلفی لباس که نمی خواهیم از دوخت برای آن ها استفاده کنیم به کار برده می شوند. این لایی ها در عرض های مختلف و عموما به صورت توپی به فروش می رسند.
انواع لایی ارگانزا در خیاطی
کاربرد لایی های ارگانزا بیشتر برای دوخت انواع لباس های عروس و نامزدی است. چرا که بسیار لطیف هستند و برای محکم ساختن پارچه های لطیف مناسب می باشند. البته می توان از آن ها به عنوان انواع لایی چسب لباس و برای محکم کردن سایر پارچه های بسیار نازک نیز استفاده می شوند.
لایی فرانسه
یکی از ضخیم ترین انواع لایی چسب در خیاطی لایی های فرانسه هستند. همین امر باعث می شود نتوان از آن ها برای کل لباس استفاده کرد. این لایی ها در دو نوع نازک و لطیف و آهاردار و ضخیم وجود دارند. از هر کدام از آن ها نیز می توان بر اساس پارچه ای که برای دوخت لباس انتخاب می شود و برای محکم کردن یقه، سر آستین و لباس های مجلسی دکلته استفاده کرد.
طریقه و روش استفاده از لایی چسب در خیاطی و نکات مهم استفاده از آن
اکنون وقت آن رسیده است که نحوه استفاده از انواع لایی چسب در خیاطی را به شما آموزش دهیم. به همین منظور لازم است تمامی نکات زیر را از ابتدای انتخاب لایی تا برش دادن آن در نظر بگیرید:
- در نظر داشته باشید که لایی مناسبی بر اساس جنس پارچه و مدل مورد نظرتان انتخاب کنید. چرا که انتخاب اشتباه باعث خراب شدن لباس شما می شود.
- هنگام انتخاب لایی به این نکته دقت کنید که هیچگاه نباید جنس لایی از جنس پارچه شما ضخیم تر باشد.
- به یاد داشته باشید اکثر لایی ها آب رفت دارند و لازم است قبل از استفاده، در آب گذاشته شوند.
- اگر می خواهید از یکی از انواع آن ها برای کل لباس استفاده کنید، سعی کنید قبل از برش کل پارچه را با لایی چسب بپوشانید و پس از آن الگور را روی آن قرار دهید و برش را انجام دهید.
- هنگام برش ابتدا پارچه را بطوری که پشت آن سمت خود شما باشد، صاف و بدون چروک روی میز پهن کنید.
- پس از آن لایی را بطوری که قسمت چسب دار آن روی پارچه باشد به طور کامل روی پارچه بیندازید.
- هنگام اتوکشی حتما سعی کنید لایی به سمت اتو باشد و برای اطمینان یک لایه پارچه نم دار روی آن پهن کنید.
- هنگام اتوکشی سعی کنید خیلی اتو را روی آن نکشید. چرا که امکان تغییر شکل پارچه به دلیل جنس لایی یا جنس خود پارچه هست.
در آخر نیز لازم است به شما بگوییم نکات مربوط به آشنایی با انواع لایی ها در خیاطی، کاربرد هر کدام و نحوه به کار بردن آن را در تمامی کلاس های مانتودوزی یا نازک دوزی فائقه به صورت حرفه ای تر به شما آموزش می دهند. برای اطلاعات بیشتر نیز می توانید با شماره 09197236822 تماس بگیرید.